10 tips voor de perfecte profielfoto

Portretfotografie Deventer fotoshoot door portretfotograaf Grietje Mesman

Jouw profielfoto is het eerste waar mensen naar kijken op je profiel binnen een online netwerk. Zorg ervoor dat de foto laat zien wie je bent, en dan wel de beste versie van jezelf. Er zijn genoeg plekken waar een goede profielfoto van belang is. Misschien ben je wel op zoek naar een nieuwe baan. Een geschikte zakelijke profielfoto die je kunt gebruiken op je cv en op LinkedIn kan wellicht leiden tot nieuwe sollicitatiegesprekken. Op social media is een mooie profielfoto ook een must. Of wellicht wil je een sterke profielfoto maken voor op een datingsite.

Er zijn genoeg redenen om de tijd te nemen om de perfecte profielfoto te maken. Maar hoe moet je een profielfoto maken? Welke profielfoto’s doen het goed? Lees hier 10 tips voor een mooie profielfoto!

1. Maak een close-up

Breng vooral je gezicht in beeld. Een foto waar je in zijn geheel op staat, laat meer zien van je kleding, je houding en de omgeving, maar zegt niet zoveel persoonlijks als een close-upfoto doet. Een close-up zorgt voor een open en betrouwbare uitstraling en geeft het gevoel contact met je te hebben. En als de profielfoto klein afgebeeld staat, dan ben je nog steeds heel goed te zien.

Bedrijfsfotografie portret Christa Pieffers van Creating Business Opportunities door fotograaf Grietje Mesman in Deventer Overijssel
Portretfotografie man fotostudio zakelijk portret door fotograaf Grietje Mesman Deventer Overijssel

 

 

2. Zorg voor herkenning

Gebruik vaak dezelfde foto op verschillende sociale netwerken. Zo word je sneller herkend! Mensen die je hebben ontmoet op het ene netwerk en nu contact zoeken op het andere netwerk gaan je sneller herkennen en zullen je eerder toevoegen.

3. Kies een rustige achtergrond

Profielfoto’s zijn kleine foto’s. Details in een foto zullen slecht zichtbaar zijn en kunnen rommelig overkomen. Zorg bij een profielfoto maken daarom voor een rustige achtergrond en voor een goede belichting. Een lege muur of een stuk natuur dat onscherp op de achtergrond te zien is, is hier heel geschikt voor. Een kleine extra tip: ga niet te dicht bij de lege muur staan, zodat er geen lelijke schaduwen ontstaan.

Fotoshoot portret vrouw Zwolle door FotoGrietje portretfotograaf

4. Pronk met stralende ogen

Het is belangrijk dat er licht in je ogen valt; zo’n mooie twinkeling maakt je portret levendig. Zorg dat er een raam tegenover je is of een witte muur die het licht weerkaatst. Een foto in de volle zon maakt dat er schaduwen rond je ogen te zien zijn. Dat is zonde! Maak je een foto buiten op een zonnige dag, kies dan een plek in de schaduw. Dit zorgt voor zachter licht dat zich mooi verdeeld over je gezicht. Zachter licht geeft je een flatteuzere uitstraling. Beheers je het spelen met licht echt goed, dan kan hard licht juist zorgen voor krachtige portretten. Dit kan geschikt zijn voor een sterke zakelijke profielfoto.

5. Maak contact

Kijk in de camera voor een mooie profielfoto. Een wegkijkende foto is op heel veel momenten prachtig, maar niet als het dé foto is bij je profiel, zeker niet bij zakelijke profielfoto’s. Mensen klikken sneller door als je ze aan lijkt te kijken. Je straalt meer openheid uit. Mensen hebben het gevoel direct contact met je te hebben. Wat hierbij ook zal helpen: Lach op de foto! Een lachend persoon is prettig om naar te kijken. Mensen zullen graag contact met je willen.

Social media fotoshoot

6. Wees netjes en verzorgd

Misschien spreekt het voor zich, maar zorg bij een profielfoto maken voor een verzorgd uiterlijk. Doe je haar netjes en kies kleding die passend is bij de sfeer die je wilt uitstralen in de foto.

Portret man Deventer Overijssel door bedrijfsfotograaf Grietje Mesman

7. Kies de juiste kleding

Zorg dat de kleding die je draagt niet afleidt van je gezicht. Een te drukke print trekt veel aandacht. Zwarte en witte kleding staat alleen mooi als het past bij je huidskleur. Het kan je ook bleek maken. Een rustige kleur, zoals een pasteltint, zal heel mooi staan. Heb je kleding die perfect staat bij je huidtint, haarkleur of bij je ogen? Perfect, doe dat vooral aan! En draag kleding die goed bij je past; waarin je je zelfverzekerd voelt en waarin mensen je zullen herkennen als ze je in het echt tegenkomen.

8. Gebruik geen selfie

Dit heb je misschien inmiddels wel begrepen, maar op een goede profielfoto heb je geen zonnebril op. En je staat niet omarmd met je vrienden met een drankje in je hand. Gebruik sowieso geen selfie als profielfoto. En dat geldt niet alleen voor zakelijke profielfoto’s. Een portret van alleen jouw gezicht is heel krachtig. Mensen willen jou zien en niet verstopt achter een zonnebril of weggemoffeld tussen een groep mensen. Natuurlijk zijn foto’s leuk waarop je interesses en hobby’s zichtbaar zijn, maar gebruik deze absoluut niet als profielfoto. Daarbij is een selfie van alleen jouw gezicht onmogelijk goed te maken met een mobiele telefoon. Een telefoon heeft een groothoeklens en zal je gezicht vervormen. Dus heb je het idee nooit goed op foto’s te staan? Met een mobiele telefoon is dat helemaal logisch!

Portret bedrijf Deventer bedrijfsfotograaf zwart-wit vrouw portret

9. Zorg voor de juiste verhoudingen

De verwachte verhoudingen van profielfoto’s verschillen per platform. Een LinkedInfoto is rond en een foto op Instagram is vierkant. Houd hier rekening mee bij het maken van de foto door extra afstand te nemen, zodat de foto later op de juiste manier bijgesneden kan worden. Zo kun je je portretten later passend maken voor ieder platform.

10. En geef foto’s de juiste resolutie

Zorg dat je profielfoto’s in goede resolutie maakt. Dit maakt dat de foto nog steeds scherp is als deze wordt aangeklikt en vergroot zichtbaar wordt. Ieder platform heeft zijn eigen eisen en tips rondom de ideale resolutie. Soms worden grote foto’s juist lelijk verkleind door het platform. Houd hier rekening mee voordat je een profielfoto plaatst om de foto op zijn best uit te laten komen.

Tadaaa, that’s it! 🙂

Portret fotoshoot fotostudio Deventer fotograaf Grietje Mesman

Ingewikkeld?

Is het met bovenstaande tips nog niet gelukt om een goede profielfoto te maken? Dat is begrijpelijk. Er zijn zoveel punten waar je op moet letten bij het fotograferen van profielfoto’s dat het bijna niet haalbaar is om dit klusje alleen te klaren.

Vooraf was je vast aan het dubben welke kleding mooi uit zou komen op de foto. Verder is voor een scherpe foto goede apparatuur nodig en voor perfecte belichting de juiste techniek. Wellicht heb je alles tot in de puntjes voorbereid en perfect klaargezet: een mooie achtergrond, flatteuze belichting en een statief met een goede camera. Maar om vervolgens jezelf natuurlijk lachend op de foto te krijgen… Dat valt niet mee.

Een professionele profielfoto laten maken is een investering die zijn geld waard is! De fotograaf lost de problemen op die je tegenkomt als je zelf profielfoto’s gaat maken. Ik vertel je graag meer over hoe je met een fotograaf zelf alle ingewikkeldheden kunt loslaten en hoe ik als fotograaf te werk ga tijdens de fotoshoot.

Portret van Grietje Mesman, fotograaf van FotoGrietje

FotoGrietje

Met een mooie profielfoto maken, wil ik jou uiteraard graag helpen. Ik ben Grietje Mesman en ik ben sinds 2008 fotografe. Mijn bedrijf bevindt zich in Deventer en in Haarlem. In Deventer is het mogelijk om in mijn fotostudio gefotografeerd te worden, maar ik fotografeer voornamelijk op buitenlocaties door heel Nederland. Zoals je kunt zien op mijn website is een buitenlocatie zeer geschikt voor een mooie profielfoto. Ik denk graag met je mee welke locatie het best passend is voor de foto’s die je in gedachten heb. Laat me weten als ik je van dienst kan zijn, dan gaan we samen voor de perfecte profielfoto!

Mijn aanpak

Krijg advies

Voordat we foto’s gaan maken, ben ik benieuwd waar je de foto’s voor gaat gebruiken. Gaat het bijvoorbeeld om een zakelijke profielfoto of om een mooie profielfoto voor op social media? Ik denk met je mee welke locatie het meest geschikt is om deze foto’s te maken. Daarnaast geef ik advies welke kleding passend is op de foto. Het is mogelijk om meerdere setjes kleding mee te nemen, zodat ik kan mee kijken wat mooi zou uitkomen op de foto. En het wisselen van outfit tijdens de fotoshoot is uiteraard ook mogelijk.

Rustig aan

Over de goede apparatuur en de juiste techniek hoef jij je geen zorgen te maken. Het is heel fijn dat je rustig achterover kunt zitten en erop kunt vertrouwen dat dit goed geregeld wordt. Alle mogelijke apparatuur rondom fotografie en belichting is beschikbaar. Het gebruik van professionele camera’s en objectieven, maar vooral ook mijn jarenlange ervaring en kennis zorgen ervoor dat ik de goede profielfoto zal maken waarnaar je verlangt.

Op de foto gaan

Tenslotte weet ik dat mensen onzeker zijn over gefotografeerd worden. Het is begrijpelijk dat zij daarom vaak eerst proberen de foto zelf te maken. Bijna niemand wil graag op de foto. Hierin kan ik je echter geruststellen. Ten eerste heb ik ervaring met het fotograferen van mensen die niet graag gefotografeerd worden. Zowel persoonlijk (haha) als door klanten ken ik het ongemak van op de foto gaan maar al te goed.

Daarom weet ik wat er nodig is om mensen toch ontspannen op de foto te zetten. Ik neem de tijd om de fotoshoot tot een gezellig en comfortabel moment te maken. Van klanten hoor ik vaak dat zij zich snel op hun gemak voelden. En dat vind ik heel belangrijk. Dat is namelijk nodig om mensen natuurlijk en spontaan te kunnen portretteren. Op een zelfgemaakte foto sta je zeer waarschijnlijk minder geloofwaardig dan op een professioneel portret.

Maak het jezelf gemakkelijk

Dus raad ik je aan om te kiezen voor de relaxte aanpak. Geef alle ingewikkelde taken rondom het fotograferen van een goede profielfoto uit handen aan een professionele fotograaf.

Bekijk meer foto’s

Neem eens een kijkje op de rest van mijn website die boordevol staat met fotografie.