10 tips voor de perfecte profielfoto

Portretfotografie Deventer fotoshoot door portretfotograaf Grietje Mesman
Je profielfoto: het eerste waar mensen naar kijken wanneer ze door profielen scrollen op een online platform. Een goede profielfoto is op veel websites van belang. Misschien ben je wel op zoek naar een nieuwe baan en wil je je cv of LinkedIn eruit laten springen met een mooie profielfoto. Of wellicht heb je een sterke profielfoto nodig voor op social media of voor op een datingsite. Zorg ervoor dat je foto laat zien wie je bent, en dan wel de beste versie van jezelf!
Om deze reden is het een goed idee om de tijd te nemen voor je profielfoto. Maar waar moet je op letten? Welke profielfoto’s doen het goed? Lees hier 10 tips voor de perfecte profielfoto!

1. Maak een close-up

Er is geen persoonlijkere foto dan een close-up van je gezicht. Hoewel een foto waar je in zijn geheel op staat meer laat zien van je kleding, je houding en de omgeving, spreekt een close-upfoto altijd het meest. Daarbij maakt een close-up een open en betrouwbare indruk. Bovendien worden profielfoto’s vaak klein afgebeeld en op een close-up ben je dan nog steeds duidelijk te zien.

Bedrijfsfotografie portret Christa Pieffers van Creating Business Opportunities door fotograaf Grietje Mesman in Deventer Overijssel
Portretfotografie man fotostudio zakelijk portret door fotograaf Grietje Mesman Deventer Overijssel

 

 

2. Zorg voor herkenning

Gebruik dezelfde profielfoto bij verschillende sociale netwerken. Mensen die je hebben gezien op het ene platform en je vervolgens weer tegenkomen op een ander platform, zullen je sneller herkennen. En dat werkt in je voordeel!

3. Kies een rustige achtergrond

Omdat profielfoto’s vaak kleine foto’s zijn, kunnen details op de foto slecht zichtbaar zijn en rommelig overkomen. Zorg bij het maken van een profielfoto daarom voor een rustige achtergrond. Denk daarnaast aan een goede belichting. Een lege muur of een stuk natuur dat onscherp op de achtergrond te zien is, is hier heel geschikt voor. Een kleine extra tip: ga niet te dicht bij de lege muur staan. Een foto zonder schaduwen is het mooist.

Fotoshoot portret vrouw Zwolle door FotoGrietje portretfotograaf

4. Pronk met stralende ogen

Bij het maken van een profielfoto is het belangrijk dat er licht in je ogen valt; een twinkeling in je ogen maakt je portret levendig. Zorg dat er een raam tegenover je is of een witte muur die het licht weerkaatst. Een foto in de volle zon maakt dat er schaduwen rond je ogen te zien zijn. Dat is zonde! Dus wanneer je een foto maakt buiten op een zonnige dag, kies dan een plek in de schaduw. Een schaduwplek zorgt ervoor dat het licht zich mooi over je gezicht verdeelt en dat geeft je een flatteuze uitstraling. Soms zorgt hard licht wél voor een krachtig portret, wat geschikt kan zijn voor een zakelijke profielfoto. Wanneer je het spelen met licht goed beheerst, kun je daarvoor kiezen.

5. Maak contact

Kijk in de camera voor een mooie profielfoto. Wegkijken op een foto kan prachtig zijn, maar is op een profielfoto niet aan te raden, zeker niet op een zakelijke profielfoto. Je vangt de aandacht als je mensen lijkt aan te kijken. Men heeft het gevoel direct contact met je te hebben en je straalt oprechtheid uit. Wat hierbij ook zal helpen: lach op de foto! Een lachende persoon is prettig om naar te kijken en nodigt uit om contact op te nemen.

Social media fotoshoot

6. Wees netjes en verzorgd

Misschien spreekt het voor zich, maar zorg bij een profielfoto altijd voor een verzorgd uiterlijk. Maak je kapsel en kleding passend bij de sfeer die je met je foto wilt uitstralen.

Portret man Deventer Overijssel door bedrijfsfotograaf Grietje Mesman

7. Kies de juiste kleding

Zorg dat de kleding die je draagt niet afleidt van je gezicht. Een te drukke print trekt veel aandacht. Zwarte en witte kleding kan mooi zijn, maar het kan je ook bleek maken. Een rustige kleur, zoals een pasteltint, zal heel mooi staan. Heb je kleding die perfect staat bij je huidtint, haarkleur of ogen? Doe dat aan! Draag vooral kleding die goed bij je past; kleding waarin je je zelfverzekerd voelt en waarin mensen je zullen herkennen als ze je in het echt tegenkomen.

8. Gebruik geen selfie

Een selfie is niet ideaal als profielfoto, zeker niet als zakelijke profielfoto. Een selfie van alleen je gezicht is onmogelijk goed te maken met een mobiele telefoon. Een telefoon heeft een groothoeklens en zal je gezicht vervormen. Dus heb je het idee nooit goed op foto’s te staan? Met een mobiele telefoon is dat helemaal logisch!
Verder heb je op een goede profielfoto geen zonnebril op en sta je niet omarmd met je vrienden en een drankje in je hand. Natuurlijk zijn foto’s leuk waarop je interesses en hobby’s zichtbaar zijn, maar als profielfoto’s zijn dit soort foto’s niet geschikt.
Portret bedrijf Deventer bedrijfsfotograaf zwart-wit vrouw portret

9. Zorg voor de juiste verhoudingen

De verhoudingen van profielfoto’s verschillen per platform. Een LinkedIn-foto is rond en een foto op Instagram vierkant. Houd hier rekening mee bij het maken van de foto door extra afstand te nemen, zodat de foto later op de juiste manier kan worden bijgesneden. Zo kun je je portretten passend maken voor ieder platform.

10. En geef foto’s de juiste resolutie

Zorg ervoor dat je je profielfoto in de juiste resolutie neemt. Dit maakt dat de foto nog steeds scherp is als deze wordt aangeklikt en vergroot zichtbaar wordt, of wanneer het platform je foto verkleint. Iedere website heeft zijn eigen eisen en tips rondom de ideale resolutie. Houd hier rekening mee om je profielfoto op zijn best uit te laten komen.

Tadaaa, that’s it! 🙂

Portret fotoshoot fotostudio Deventer fotograaf Grietje Mesman

Ingewikkeld?

Is het met bovenstaande tips nog niet gelukt om een goede profielfoto te maken? Dat is begrijpelijk. Er zijn zoveel punten waarop je moet letten bij het fotograferen van profielfoto’s dat het bijna niet haalbaar is om dit klusje alleen te klaren.

Voor een scherpe foto is goede apparatuur nodig en voor perfecte belichting de juiste techniek. Wellicht heb je alles tot in de puntjes geregeld: een mooie achtergrond, flatteuze belichting en een statief met een professionele camera. Maar om jezelf vervolgens natuurlijk lachend op de foto te krijgen… Dat valt niet mee.

Een professionele profielfoto laten maken is een investering die zijn geld waard is! De fotograaf lost alle problemen op die je tegenkomt als je zelf een profielfoto gaat maken.

Portret van Grietje Mesman, fotograaf van FotoGrietje

FotoGrietje

Uiteraard help ik je graag met het maken van een mooie profielfoto. Ik ben Grietje Mesman en ben sinds 2008 fotografe. Mijn bedrijf bevindt zich in Deventer en Haarlem. In Deventer is het mogelijk om in mijn fotostudio gefotografeerd te worden, maar ik fotografeer voornamelijk op buitenlocaties door heel Nederland. Zoals je kunt zien op mijn website is een buitenlocatie zeer geschikt voor een profielfoto. Laat me weten als ik je van dienst kan zijn, dan gaan we samen voor de perfecte profielfoto!

Mijn aanpak

Krijg advies

Voordat we foto’s gaan maken, ben ik benieuwd waar je de foto’s voor gaat gebruiken. Gaat het bijvoorbeeld om een zakelijke profielfoto of om een mooie profielfoto voor op social media? Ik denk graag met je mee over de juiste locatie en kleding. Neem gerust meerdere setjes kleding mee, zodat ik kan meekijken wat mooi zou uitkomen op de foto. En het wisselen van outfit tijdens de fotoshoot is uiteraard ook mogelijk.

Rustig aan

Over de goede apparatuur en de juiste techniek hoef jij je geen zorgen te maken. Ik beschik over professionele camera’s en objectieven, en daarnaast zorgen mijn kennis en jarenlange ervaring voor een uitstekende profielfoto.

Op de foto gaan

Tenslotte weet ik dat mensen onzeker zijn over gefotografeerd worden. Er zijn weinig mensen die graag op de foto gaan. Zowel van mezelf (haha) als van klanten ken ik het ongemak van op de foto gaan maar al te goed. Het is begrijpelijk dat mensen daarom vaak eerst proberen hun profielfoto zelf te maken. Gelukkig kan ik je geruststellen. Ik heb ervaring met het fotograferen van mensen die niet graag op de foto gaan en weet wat er nodig is om mensen toch ontspannen op de foto te zetten. Ik neem de tijd om de fotoshoot tot een gezellig en comfortabel moment te maken. Van klanten hoor ik vaak terug dat zij zich snel op hun gemak voelden. En dat vind ik heel belangrijk. Dat is namelijk nodig om mensen natuurlijk en spontaan te kunnen portretteren.

Maak het jezelf gemakkelijk

Dus ik raad je aan om te kiezen voor de relaxte aanpak. Geef alle ingewikkelde taken rondom het maken van een goede profielfoto uit handen aan een professionele fotograaf. Neem contact met me op en samen zorgen we voor de profielfoto die jij in gedachten hebt!

Fotoshoot zakelijk bedrijfsfotografie Deventer Overijssel

Tarieven fotoshoot

Klik & Go

✓ 15 minuten

✓ 3 foto’s naar keuze

105,-

Extra

✓ 60-90 minuten

✓ 40 foto’s

✓ Inclusief album (20×20,20blz)

395,-

Meest geboekt

✓ 60 minuten

✓ 10 foto’s naar keuze

205,-

Foto’s op locatie

Mijn fotostudio bevindt zich in Deventer en ik kom oorspronkelijk uit omgeving Haarlem. Ik fotografeer dan ook voornamelijk in het oosten en westen van Nederland. Reiskosten zijn 30 cent per kilometer, gerekend vanuit de dichtstbijzijnde locatie.

 

Ontvangst foto’s

Na het maken van de foto’s stuur ik een selectie toe en mag je zelf je favoriete foto’s uitkiezen. Deze ga ik bewerken. Alle foto’s ontvang je via een download link,  binnen 3 à 4 weken na het uitkiezen van de foto’s. Altijd in hoge resolutie.

Extra foto’s bestellen kan natuurlijk altijd. Dit kost 15,- per extra foto.

Fotobewerking

Foto’s worden vanuit mijn ervaring en inzicht bewerkt. Wil je een foto anders bewerkt hebben dan ik hem geleverd heb? Geen probleem! Mail mij, dan spreken we een prijs af voor de extra bewerkingen.

Bekijk meer foto’s

Neem eens een kijkje op de rest van mijn website die boordevol staat met fotografie.