Bang voor de trouwfotograaf

Bruidsfotografie Heerde met bakfiets door trouwfotograaf Grietje Mesman

Het beroep van de fotograaf komt in sommige opzichten overeen met dat van tandarts of belastingadviseur: alle klanten gaan er naartoe in de wetenschap dat dat het beste voor ze is, maar ze gaan met lood in de schoenen. Veel mensen willen leuke en spontane foto’s en zijn dan ook bang het te verpesten met een te gespannen houding die voor onechte foto’s zorgt. Zeker bij trouwfoto’s is het van belang dat het diezelfde dag nog goed gaat (het is immers de bedoeling dat je het bij die ene keer trouwen houdt) en dat zorgt voor veel druk. Stellen zijn bang dat ze op de foto’s een te gemaakte glimlach opzetten, het ongemakkelijke en opgelaten gevoel op de foto’s terug te zien is en die mooie dag op de foto’s lang niet zo mooi wordt weergegeven door alle spanningen. Toch zijn deze zenuwen zelden terecht. Met de juiste fotograaf en onderstaande tips kun je ook als je een beetje bang bent voor de camera de mooiste foto’s laten maken.

De eerste geruststelling: je bent niet de enige die er niet van houdt om op de foto te gaan. Als je geen onzekerheden had gehad en dol was op camera’s, was je wel topmodel geworden. Bij bijna driekwart van de kennismakingsgesprekken die ik heb voor huwelijksreportages, wordt door het bruidspaar genoemd dat ze niet fotogeniek zijn of het verschrikkelijk vinden om op de foto te gaan. Maar leidt dit inderdaad tot de gevreesde mislukte fotoreportages?

Goed, ik zal eerlijk zijn. Op de eerste paar foto’s die ik van een bruidspaar maak, is over het algemeen te zien dat het stel zich bewust is van de camera. Ze zijn hard bezig met vragen als: kijk ik zo goed, sta ik goed, zien we er wel gelukkig uit samen? Maar niet alleen het bruidspaar, ook de fotograaf zelf moet even wennen. Staan de instellingen wel goed, hoe is het licht? Heb ik het bruidspaar op de juiste plaats in de juiste pose geplaatst? De eerste foto’s zijn dus zowel voor het bruidspaar als voor de fotograaf over het algemeen niet de toppers.

Maar geen nood, want daarna komt alles goed! De fotograaf is zeker van de gekozen instellingen en ziet dé manieren om het bruidspaar het beste te fotograferen. Daarnaast raakt het bruidspaar gewend aan de camera, waardoor de aandacht niet meer alleen naar de camera, maar ook naar elkaar uitgaat. Er komt interactie en tussen de poses door ontstaan speelse, spontane momenten tussen het koppel. Die momenten legt de fotograaf vast, want zo is het paar in het echte leven. Hier zie je de persoonlijkheid van beiden en gluur je eventjes mee in de relatie van het stel. Voel je dus niet ongemakkelijk als je je in het begin nog erg bewust bent van de camera, want dat verdwijnt vanzelf!

Het is ook de taak van de fotograaf om je over je angst heen te helpen. Fotografen helpen met het vinden van de juiste poses. Als het daarnaast goed klikt met de fotograaf, voel je je al sneller op je gemak. Hier kun je al op letten bij het kennismakingsgesprek. Wie weet heb je een voorkeur voor een man of juist een vrouw om je op je gemak te voelen. Ook dit kun je meenemen in je keuze.

Nog steeds een beetje zenuwachtig? Neem eens een kijkje op mijn website bij de trouwreportages. Op ongeveer 75% van de trouwfoto’s die je daar ziet, staat een bruidspaar dat van tevoren aangaf niet fotogeniek te zijn of het verschrikkelijk te vinden om op de foto te gaan. Is het terug te zien op de foto’s? Of staan ze er stuk voor stuk toch mooi, echt en spontaan op? Nou dan! Waarom zou jij de uitzondering zijn en als eerste en enige in mijn carrière als trouwfotograaf onmogelijk leuk op de foto te zetten zijn?

Ben je nu nog steeds niet overtuigd dat je ongedwongen en leuk op de foto kunt staan? Plan dan een preweddingshoot bij de betreffende trouwfotograaf. Dit wordt een paar weken/maanden voor het huwelijk gepland. Het zorgt ervoor dat je een beeld krijgt van de werkwijze van de fotograaf en tegelijkertijd kun je vast zien of de resultaten je aanspreken. De foto’s zou je zelfs voor de trouwkaartjes kunnen gebruiken. Op de bruiloft zelf kun je de trouwreportage voor de ceremonie plannen. Zo kun je één op één met de fotograaf alvast wennen, en ben je je tijdens de ceremonie en het feest niet meer zo bewust van de aanwezigheid van een camera. Dan kun je echt genieten van het moment.

Welke strategie je ook kiest, met bovenstaande tips en een behulpzame fotograaf hoef je echt niet fotogeniek te zijn om ongedwongen en mooi op de foto te staan. Je trouwdag is veel te bijzonder om tijd te verspillen aan zorgen over de foto’s. Als je de bruidsreportage eenmaal in handen hebt, zul je zien dat jullie prachtig op de foto staan.