Hoe kies je een trouwfotograaf?

Bruiloft Het Ei van Columbus Beekbergen en Paleis Het Loo in Apeldoorn, bruidsfotografie door trouwfotograaf Grietje Mesman

Hoewel het kiezen van de trouwfotograaf niet de moeilijkste taak lijkt bij het regelen van je huwelijk, komen er veel dingen bij kijken. Een ondoordachte, te snel gemaakte keuze kan leiden tot teleurstellende foto’s of onvoorziene kosten. Met een goede voorbereiding kom je terecht bij een betrouwbare fotograaf die jouw wensen respecteert en kwaliteit levert. Want het is natuurlijk wel de bedoeling dat de foto’s van je trouwdag net zo mooi zijn als de dag zelf. Maar waar moet je dan op letten?

Stel eerst je eigen criteria eens vast. Heb je specifieke wensen over de stijl van de foto’s, wil je graag een fotograaf die je kent of van wie je al weet dat hij of zij goed werk levert (bijvoorbeeld de fotograaf van het huwelijk van een vriendin), wil je de allerlaagste prijs? Als je dit weet kun je gaan zoeken. Let daarbij op de kwaliteit van de getoonde foto’s, de stijl, hoe professioneel de website eruit ziet en of het duidelijk is wat je betaalt en wat je daarvoor krijgt.

Een kennismakingsgesprek zorgt dat je de fotograaf nog beter leert kennen. Zie dit als een sollicitatiegesprek: je gaat voor de beste kandidaat en je mag al je vragen stellen. Let op of de fotograaf met je meedenkt, of hij of zij betrokken is. Is er een klik, is de eerste indruk goed? Probeer afspraken te maken en kijk of de fotograaf betrouwbaar overkomt. Kijk of de fotograaf zijn/haar werk serieus neemt: als de fotograaf op het kennismakingsgesprek te laat is of slordig gekleed is, kun je je afvragen of je die persoon wel de enorme verantwoordelijkheid wilt geven om foto’s te maken op de dag die zo belangrijk voor je is.

Ook op andere punten kun je de betrouwbaarheid van de fotograaf testen. Tijdens een gewone fotoshoot is het vervelend als de camera kapot is en er geen reserve aanwezig is, maar op je trouwdag is het rampzalig. Vraag daarom na hoe de fotograaf dit op zou lossen. Zelf heb ik een rugzak met een reservelens, een extra flitser en een extra camera. Een professionele fotograaf hoort hier aan te denken. Hetzelfde geldt voor de opslag van je foto’s. Zorgt de fotograaf net als ik voor een back up van al je trouwfoto’s, voor het geval er iets mee gebeurt? Dan is dit voor jou weer een zorg minder en weet je dat je onder alle omstandigheden lekker van jouw dag kunt genieten, zonder je zorgen te maken over mogelijke fotografische rampen. Een goede fotograaf neemt je die zorgen uit handen en zorgt dat ze ongegrond zijn.

Daarnaast zijn er meer verschillen tussen fotografen. Bijvoorbeeld hoeveel foto’s er geleverd worden, of je de foto’s op dvd krijgt of juist alleen in een album. Ook verschilt het per fotograaf of je de foto’s in hoge of lage resolutie krijgt. Het verschil is dat je bij een lage resolutie zelf geen afdrukken kunt bestellen en je dit via de fotograaf moet doen. In dat geval loont het de moeite om de afdrukkosten tussen verschillende fotografen te vergelijken. Bovendien zit er verschil in het aantal uren dat de fotograaf komt. Veel fotografen werken niet met een duidelijk uurtarief, maar met pakketten die vaak een minimum werktijd van 4 uur eisen. Bedenk wat voor jullie de aantrekkelijkste keuze is.

Over kosten gesproken: Vraag vóór of tijdens het kennismakingsgesprek al goed door naar de prijs per uur, de bewerkingstijd, de reiskosten, de kosten van het kennismakingsgesprek, BTW, de kosten van een trouwalbum en de kosten voor fotoafdrukken. Het verschilt nogal per fotograaf wat wel en niet bij de prijs is inbegrepen. Door hier zelf naar te vragen, weet je zeker dat er geen onverwachte kosten bij komen en de rekening niet hoger blijkt dan verwacht.

Veel fotografen bieden ook de mogelijkheid een trouwalbum samen te stellen dat vaak veel mooier is dan je zelf kunt maken. Als je besloten hebt dit inderdaad uit handen te geven, loont het ook hier de moeite om eerst alle informatie op een rijtje te zetten. Wat zijn de mogelijkheden qua kaften en formaten? Wordt het een inplakalbum of een digitaal album? Het is verstandig een voorbeeldalbum in te zien van de fotograaf waar je interesse in hebt om te zien of de stijl je aanspreekt. Vraag ook meteen hoeveel instemming je hebt als bruidspaar tijdens het ontwerpproces, zeker als je specifieke ideeën hebt over hoe het eruit moet komen te zien.

Kortom, het kiezen van de trouwfotograaf kost enige moeite. Maar dat is de tijd ook wel waard. Als je eenmaal de juiste keuze hebt gemaakt, kun je daar je leven lang met plezier op terugkijken, omdat je de mooiste trouwfoto’s aan de muur en/of in een album hebt. Want zo’n bijzondere dag moet natuurlijk wel goed vastgelegd worden. Ik wens jullie alvast een fijne trouwdag en veel succes met de voorbereidingen!