Kinderfotografie – Ayano 1 jaar

Hiep hiep hoera!

In januari mocht ik de verjaardag van Ayano fotograferen. Hier keek ik naar uit! Mijn eerste fotoshoot van dit gezin was tijdens de zwangerschap van hun eerste kindje. Inmiddels hebben ze twee kinderen en is de jongste één jaar geworden. Leuk dat ik weer de fotografe mocht zijn van deze bijzondere dag! Wat er zo bijzonder is aan een kinderverjaardag? De moeder van het gezin is Japans en de vader Nederlands. Om deze reden werden Japanse en Nederlandse tradities gecombineerd bij het vieren van de verjaardag.

In Japan is de eerste verjaardag iets om uitbundig te vieren. Deze traditie is ontstaan toen kindersterfte nog veel voorkwam. Het behalen van het eerste jaar is iets om bij stil te staan en wel op een bijzondere manier.

Er wordt een grote issho mochi (een rijstcake) gemaakt of gekocht. Deze wordt in een furoshiki (Japanse draagdoek) gewikkeld en op de rug van de jarige gebonden waar hij of zij een paar seconden mee staat. De symbolische betekenis hiervan is een gezond en gelukkig leven.

Ayano deed het supergoed. Ze wandelde tussen papa en mama door de kamer. Toen de cake weer af gedaan was, zette Ayano haar eigen eerste stapjes door de kamer!

Daarna werden er kaartjes neergelegd met items erop. Welk kaartje de jarige het eerste pakt, vertelt iets over het leven van het kind en het toekomstige beroep.

Maar de Nederlandse tradities mochten natuurlijk niet overgeslagen worden. De visite zong verjaardagsliedjes voor Ayano. Daarna mocht ze het kaarsje uitblazen van de grote taart.

Het was weer een heel mooie dag om bij te mogen zijn. Ik heb ervan genoten!

Behind the scenes

Kinderfotografie Haarlem, meisje zwart-wit lachend natuur

Mijn assistent

Fotoshoot Haarlem kind met knuffels en meneer wortel zwart-wit door kinderfotograaf Grietje Mesman

Zelf fotograferen

Kinderfotografie Diepenveen, fotografie door kinderfotograaf Grietje Mesman uit Deventer