Tips kinderfotografie
Wat mijn werk als kinderfotograaf zo ontzettend leuk maakt, is de spontaniteit en onbevangenheid van kinderen!
Juist dat maakt dat je zulke mooie, pure en dierbare foto’s van kinderen kunt maken.
Wil jij kinderfoto’s maken als een professional?
Met deze 10 tips maak je altijd de mooiste foto’s van jouw kinderen.
10 tips voor topfoto’s
TIP 1: Klaar voor de start?
Kinderen kunnen lekker gek doen! De allerleukste momenten ontstaan plotseling. Tegen de tijd dat je je camera gepakt hebt, goed ingesteld hebt en wilt richten, is het moment vaak al voorbij. Zonde! De belangrijkste tip is misschien wel om je camera altijd in de buurt te hebben. Stel deze vast goed in. Richt hem niet op de kinderen als er nog niet zoveel gebeurt, want dan ontstaan er geen momenten en haal je de kinderen misschien juist uit hun spel. In plaats daarvan laat je de kinderen hun gang gaan en grijp je pas de camera als ze helemaal opgaan in hun spel en zich niet meer laten afleiden door de camera. Tijd voor zo’n topfoto!
Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, heb ik deze foto gemaakt toen het jongetje op de trampoline sprong. We hebben eerst foto’s van het hele gezin gemaakt: geposeerd en glimlachend naar de camera. Daarna hebben we wat gekke foto’s gemaakt, waarbij de ouders met hun kinderen speelden. Ook heb ik geposeerde foto’s van de kinderen apart gemaakt. Maar behalve deze geposeerde kiekjes, ben ik gék op spontane foto’s! Ik laat kinderen lekker bepalen hoe de fotoshoot verder gaat en ga mee in hun spel. Dit maakt de fotoshoot veel avontuurlijker en zorgt voor foto’s die ik zelf niet had kunnen bedenken :D.
TIP 2: Kies een geschikt standpunt
Een tip die jullie vast al vaker gehoord hebben, maar die toch erg belangrijk is: maak je foto’s van kinderen, schiet deze dan op ooghoogte van het kind. Ga bij een wat ouder kind door de knieën en ga bij een baby op de grond liggen. Dit maakt het fotograferen ook meteen tot een goede sportles ?.
Waarom is dit zo’n belangrijke tip?
– Wanneer je een foto maakt als je staat, zullen alle foto’s op elkaar lijken. De composities zullen weinig variërenen dat zal het geheel wat saai maken. Uiteraard kunnen er ook mooie foto’s van boven gemaakt worden, maar vergeet dit vooral niet af te wisselen met foto’s vanuit een lager standpunt.
– Wanneer je niet mee beweegt met het kind, zie je vooral de bovenkant van zijn/haar hoofd. Zolang het kind niet helemaal omhoog kijkt, zul je de blik in het gezicht en de emoties missen. Natuurlijk hoeft een kind niet telkens naar de camera te kijken, maar zelfs als je een foto wilt waar het kind aan het spelen is, zie je meer van dit moment als je je op ooghoogte bevindt.
– De belangrijkste reden voor lager fotograferen, vind ik dat als je blijft staan je het kind bekijkt vanuit de positie van een volwassene. Wanneer je je op ooghoogte van het kind bevindt, stap je als kijker van de foto in de wereld van het kind. Dit maakt de foto veel persoonlijker.
Wat dit betekent voor een fotograaf? Nou, dat ik de hele dag mee beweeg met de kinderen en een heleboel op de grond lig. Dan neem ik voor de kinderen een kleedje mee om ze droog op het natte gras op de foto te kunnen zetten en dan mag ik er zelf middenin gaan liggen. Leerpunt: 2 kleedjes mee :).
TIP 3: Wie heeft de regie?
Wil je foto’s maken van kinderen en heb je een uitgebreid plan gemaakt hoe je hen wilt laten poseren? Succes… De tijdspanne is bij kinderen korter en iets moeten doen voor langere tijd valt nog niet mee. Toch duren mijn fotoshoots vaak ruim een uur. Hoe ik dat doe? Door er iets heel gezelligs van te maken! Geef de kinderen het idee dat ze gezellig komen spelen. Wat daarnaast heel goed werkt, is als je hen de leiding geeft tijdens de fotoshoot. Ik heb ideeën over wat ik voor foto’s wil maken, maar ik zorg tegelijkertijd dat de kinderen voelen dat ze invloed hebben en dat ze hun gang kunnen gaan.
Tijdens deze fotoshoot hielpen de kinderen mee met het bedenken van de locaties. Dit beviel hen heel goed! De jongen bedacht wat hem leuk leek qua locatie en poses en waar nodig hielp ik het idee wat te vormen. Na een tijdje begon het meisje er ook lol in te krijgen. De tweede foto heeft zij bedacht: met zijn allen naar de camera toe wandelen. Toen ik voorstelde dat zij voorop mocht lopen, omdat het haar idee was, stond ze natuurlijk helemaal glunderend op de foto als een fotomodel op de catwalk!
TIP 4: Speelgoed: go or no go?
Kinderen kunnen lekker gek doen! De allerleukste momenten ontstaan plotseling. Is het leuk om speelgoed te gebruiken op kinderfoto’s? Jazeker! Maar het kan voor- en nadelen hebben.
Bij spel dat op de grond plaatsvindt, zoals met puzzels of auto’s, kijkt het kind omlaag naar het speelgoed en is het moeilijk hun blik te vangen. Fijner is speelgoed waarbij kinderen minder gefocust bezig zijn en hun blik meer naar voren of naar boven gericht is. Zelf ben ik gek op bellenblaas (voor tijdens fotoshoots, maar ook een beetje voor mezelf :)).
Daarnaast werkt een lievelingsknuffel vaak ook goed. Wil je dat het kind naar de camera kijkt, dan kun je ook samen met het speelgoed spelen tijdens de fotoshoot.
Of laat je kinderen samen spelen, zodat er meer interactie ontstaat in de foto’s. Succes verzekerd!
Als ik zelf foto’s maak van kinderen, kies ik echter pas voor speelgoed als ik zonder speelgoed al een paar mooie foto’s gemaakt heb, of als het zonder echt niet lukt. Spelen in het bos, tikkertje of verstoppertje doen, spelen met bladeren of bloemen plukken levert namelijk vaak leukere foto’s op. Bij fantasiespel hebben kinderen meer contact met de wereld om zich heen, en gaan ze meer op in hun omgeving. Speelgoed kan een kind aan het lachen maken, maar het kan ook zorgen dat het zich terugtrekt in de eigen wereld. Gebruik het dus met mate tijdens het fotograferen.
TIP 5: Oefenen, oefenen, oefenen!
Heb je een systeemcamera of een spiegelreflexcamera? Hartstikke leuk! Maar als je een middagje weggaat met de kinderen…gebruik je deze camera dan ook? Of grijp je toch even gauw naar je mobiele telefoon? Ik ben bang dat je kiest voor dat laatste. Niet nadenken over instellingen, klik en klaar.
Dat klinkt verleidelijk, maar het is zo zonde! De kwaliteit is uiteraard stukken beter als je je echte camera gebruikt.
Vind je het ingewikkeld doordat die camera veel instellingen heeft? Dat komt doordat je hem te weinig gebruikt. Neem hem overal mee naar toe en maak zoveel mogelijk foto’s met deze camera en je zult zien dat deze moeilijke instellingen al gauw automatisme worden.
Succes met oefenen en geniet van de resultaten!
TIP 6: No cheese!
Ik heb jullie eerder een tip gegeven over het maken van spontane foto’s van kinderen. Laat de kinderen lekker spelen en maak foto’s zonder dat hun aandacht bij de camera hoeft te zijn. Maar wat misschien nog wel lastiger is: hoe maak je een foto waar het kind in de camera lacht?
Als je kinderen vraagt te lachen, is de kans groot dan je een nepglimlach krijgt die aan alle kanten uitstraalt dat het niet gemeend is. Kinderen voelen vaak niet aan hoe ze een natuurlijke lach op hun gezicht kunnen toveren. Trouwens, volwassenen ook niet altijd. Natuurlijk lachen als je geen reden hebt om te lachen, valt nog helemaal niet mee.
Dus mijn tip: vraag ze niet te lachen, maar máák ze aan het lachen. Zelf ben ik meestal druk in de weer met het spelen met de kinderen, het trekken van gekke bekken en het maken van bizarre grapjes. Ik probeer in te schatten wat bij het kind het beste zal werken. Soms is het bij de eerste actie gelijk raak en heb ik hun volle aandacht. En soms word ik aangekeken alsof er een steekje bij me loszit :). Maar dan laat ik me niet van de wijs brengen en probeer ik weer wat anders.
Een andere optie is om iemand in te zetten die je helpt. Soms laat ik vader, moeder of een broer of zus gekke bekken trekken vlakbij de camera.
Het is handig om een hele trukendoos achter de hand te hebben waarmee je kinderen aan het lachen kunt maken. Werkt het eerste niet, dan probeer je het volgende.
Denk hier eens over na: Hoe krijg jij jouw kind(eren) gegarandeerd aan het lachen?
TIP 7: Broers en zussen samen op de foto
Het is niet altijd makkelijk om broers en zussen goed op de foto te zetten. Misschien hebben ze ruzie, en hebben ze helemaal geen zin om op de foto te gaan. Misschien is hun geduld en interesse snel op, of word je het zelf al gauw zat om in de aanslag te zitten met je telefoon of fototoestel, terwijl de jongste alweer uit beeld kruipt.
In dat geval heb ik twee tips om ook meerdere kinderen tegelijk leuk op de foto te krijgen. De eerste is: samenspel bevorderen. Wat vinden beide kinderen leuk om te doen, en kunnen ze een paar minuten lang volhouden? Met een beetje geluk vergeten ze dat je ze op de foto probeert te zetten, en gaan ze helemaal op in hun spel, met een grote glimlach op hun gezicht.
Tip nummer twee: laat de oudste de jongste ergens mee helpen. Leg uit dat je graag een foto van beide kinderen wilt hebben, en dat je daarom de hulp nodig hebt van de grootste broer of zus. Kan hij of zij papa of mama misschien helpen? Vraag de oudste om te zorgen dat de jongste in de camera kijkt, of om een knoopje vast te maken, het krukje goed te zetten of een knuffelbeer aan te reiken. Waarschijnlijk is de oudste erg trots op deze belangrijke rol, en terwijl beide kinderen geconcentreerd bezig zijn met hun taak, kun je de leukste foto’s schieten.
TIP 8: Binnen of buiten?
Een goede foto staat of valt met het licht. Het kan een onhandige hindernis zijn, of het kan je helpen de beste kinderfoto ooit te maken. Hieronder leg ik uit hoe je licht in je voordeel kunt gebruiken!
Als je geen professionele fotograaf bent en je een doorsnee camera hebt, zullen buitenfoto’s de beste resultaten opleveren. Fotografeer dan het liefst niet in de volle zon. Op een erg zonnige dag kun je beter in de schaduw gaan staan. Als je al wat ervaring hebt als amateurfotograaf, levert het mooie resultaten op als je je kind fotografeert met het zonlicht achter zich. Zo krijg je geen dichtgeknepen ogen en heftige contrasten, maar wel een sfeervolle foto.
Wil je toch binnen fotograferen? Maak je foto’s dan vooral in de buurt van een raam, zodat je niet hoeft te flitsen. Natuurlijk licht is namelijk vaak het mooist. Een foto in je eigen huis kan ook een leuk inkijkje bieden in het gezinsleven. Maak bijvoorbeeld een foto terwijl jullie een taart bakken, terwijl jullie op de bank een boekje lezen of terwijl de kinderen een spelletje doen. Als je de foto’s juist minder alledaags wilt maken, kun je bijvoorbeeld een leuk kleed op de grond uitspreiden en er een feestje van maken. Kom je tot de conclusie dat het licht in je eigen huis toch niet geschikt is? Overweeg dan eens een gezellige fotoshoot op de bank bij opa en oma, of bij een goede vriendin. Of maak het jezelf makkelijk, en boek een shoot bij mij!
TIP 9: Kledingtips
Ik krijg van ouders vaak de vraag welke kleding leuk staat op de foto. Voor een fotoshoot in mijn studio of in de buitenlucht, raad ik vaak laagjes aan. Zo kan ik je kind fotograferen in zijn favoriete trui én in zijn favoriete shirt, zonder dat het hele gezin een uitgebreide omkleedsessie midden in het park hoeft te doen.
Maar wat trek je aan als je zelf thuis wat foto’s wilt maken van de kinderen?
Vroeger kwam de fotograaf eens in de zoveel jaren om foto’s te maken en werden de kinderen in nette jurkjes en pakken gehesen. Ik snap dat je geen broek aan trekt met een gat erin, maar trek gewoon alledaagse kleding aan waar je kinderen zich fijn in voelen en waar je jouw kind zichzelf in is. Je bent uniek zoals je bent!
Je kunt de laagjestruc natuurlijk ook gebruiken, maar als je toch de hele dag thuis bent en je een kast vol kleren bij de hand hebt, kun je er ook een leuk verkleedpartijtje van maken. ‘Zelluf doen’ is nu een stuk minder onhandig dan op een maandagochtend wanneer je al laat bent voor school en je peuter zijn trui binnenstebuiten aantrekt met twee armen in één mouw. Dus maak daar gebruik van! Laat ze lekker kleren passen, en schiet de leukste foto’s als ze dubbel liggen omdat hun haren recht overeind staan, hun schoenen aan de verkeerde voeten zitten, en ze twee verschillende sokken dragen. Laat ze voor de grap ook jouw schoenen eens passen, of geef ze een mooie veel te grote parelketting of stropdas. Speelse, hilarische foto’s gegarandeerd! En ongetwijfeld schiet je tussendoor ook nog wel wat ‘gewone’ foto’s, als je kind na drie pogingen zijn overhemd wél recht dicht heeft geknoopt. Waarschijnlijk is hij na die prestatie zo trots, dat hij dat maar al te graag laat vereeuwigen!
TIP 10: Go!
En dan de beste tip: Ga fotograferen! Er zijn nog eindeloos veel boeken, webinars, blogs, vlogs, lezingen en cursussen die je nog niet gevolgd hebt. Dat geeft helemaal niks. Je leert het meeste van het maken van vlieguren. Elke keer dat je je camera gebruikt, leer je weer iets nieuws. En na verloop van tijd begrijp je je camera, weet je goed om te gaan met licht en heb je meer feeling voor het pakken van die perfecte momenten.
Heel veel succes gewenst. Ik ben benieuwd naar de resultaten!
Ik ben benieuwd naar jullie foto’s! Houd mijn Facebook in de gaten: binnenkort geef ik gratis feedback op één van je foto’s.
Veel plezier met fotograferen!
Meer tips
Het is altijd erg leuk en fijn om te merken dat mensen je werk mooi vinden. Zo is het ook erg fijn om te weten of bovenstaande tips helpen! Like mijn Facebook pagina of stuur mij een leuk berichtje!
Wil je meer tips, inspiratie of feedback op jouw eigen foto’s? Houd dan mijn Facebook in de gaten.