Tips van de kinderfotograaf 

Fotoshoot baby Deventer fotostudio

Komende tijd plaats ik verschillende tips voor het fotograferen van kinderen. Ik hoor van veel klanten dat ze dit heel moeilijk vinden. Begrijpelijk, want kinderen trekken hun eigen plan en zullen niet een uur glimlachend poseren voor de camera :). Maar geen probleem, er zijn genoeg manieren om spontane, speelse en echte kinderfoto’s te maken!

Tip 2: Kies een geschikt standpunt

Een tip die jullie vast al vaker gehoord hebben, maar die toch erg belangrijk is: maak je foto’s van kinderen, schiet deze dan op ooghoogte van het kind. Ga bij een wat ouder kind door de knieën en ga bij een baby op de grond liggen. Dit maakt het fotograferen ook meteen tot een goede sportles ?.

Waarom is dit zo’n belangrijke tip?

– Wanneer je een foto maakt als je staat, zullen alle foto’s op elkaar lijken. De composities zullen weinig variërenen dat zal het geheel wat saai maken. Uiteraard kunnen er ook mooie foto’s van boven gemaakt worden, maar vergeet dit vooral niet af te wisselen met foto’s vanuit een lager standpunt.

– Wanneer je niet mee beweegt met het kind, zie je vooral de bovenkant van zijn/haar hoofd. Zolang het kind niet helemaal omhoog kijkt, zul je de blik in het gezicht en de emoties missen. Natuurlijk hoeft een kind niet telkens naar de camera te kijken, maar zelfs als je een foto wilt waar het kind aan het spelen is, zie je meer van dit moment als je je op ooghoogte bevindt.

– De belangrijkste reden voor lager fotograferen, vind ik dat als je blijft staan je het kind bekijkt vanuit de positie van een volwassene. Wanneer je je op ooghoogte van het kind bevindt, stap je als kijker van de foto in de wereld van het kind. Dit maakt de foto veel persoonlijker.

Wat dit betekent voor een fotograaf? Nou, dat ik de hele dag mee beweeg met de kinderen en een heleboel op de grond lig. Dan neem ik voor de kinderen een kleedje mee om ze droog op het natte gras op de foto te kunnen zetten en dan mag ik er zelf middenin gaan liggen. Leerpunt: 2 kleedjes mee ?.

fotoshoot kinderen zwolle