Tips van de kinderfotograaf

Kinderportret meisje met knuffels zwart-wit door kinderfotograaf Grietje Mesman

Komende tijd plaats ik verschillende tips voor het fotograferen van kinderen. Ik hoor van veel klanten dat ze dit heel moeilijk vinden. Begrijpelijk, want kinderen trekken hun eigen plan en zullen niet een uur glimlachend poseren voor de camera :). Maar geen probleem, er zijn genoeg manieren om spontane, speelse en echte kinderfoto’s te maken!

Tip 4: Speelgoed: go or no go?

Kinderen kunnen lekker gek doen! De allerleukste momenten ontstaan plotseling. Is het leuk om speelgoed te gebruiken op kinderfoto’s? Jazeker! Maar het kan voor- en nadelen hebben.

Bij spel dat op de grond plaatsvindt, zoals met puzzels of auto’s, kijkt het kind omlaag naar het speelgoed en is het moeilijk hun blik te vangen. Fijner is speelgoed waarbij kinderen minder gefocust bezig zijn en hun blik meer naar voren of naar boven gericht is. Zelf ben ik gek op bellenblaas (voor tijdens fotoshoots, maar ook een beetje voor mezelf :)).

Daarnaast werkt een lievelingsknuffel vaak ook goed. Wil je dat het kind naar de camera kijkt, dan kun je ook samen met het speelgoed spelen tijdens de fotoshoot.

Of laat je kinderen samen spelen, zodat er meer interactie ontstaat in de foto’s. Succes verzekerd!

Als ik zelf foto’s maak van kinderen, kies ik echter pas voor speelgoed als ik zonder speelgoed al een paar mooie foto’s gemaakt heb, of als het zonder echt niet lukt. Spelen in het bos, tikkertje of verstoppertje doen, spelen met bladeren of bloemen plukken levert namelijk vaak leukere foto’s op. Bij fantasiespel hebben kinderen meer contact met de wereld om zich heen, en gaan ze meer op in hun omgeving. Speelgoed kan een kind aan het lachen maken, maar het kan ook zorgen dat het zich terugtrekt in de eigen wereld. Gebruik het dus met mate tijdens het fotograferen.